Reuzen van Blankenberge>

COLETTE

Colette is genoemd naar de in het vissersmilieu gekende vissersvrouw Colette Tieke. Zij was de moeder van Frans Gezelle (Toosje But). Op 19-jarige leeftijd huwde zij, doch op 23-jarige leeftijd werd zij al weduwe. Nadien hertrouwde ze met Neesje Gezelle (de Jode). De reus is ontworpen door Arno Brys van Sint-Andries-Brugge. Ontwerpdatum 3 juni 1974. De reus Colette is gehuwd met reus Korno en zij heeben een zoon Seven. Hoogte 4.70 m.

de MASCOTTE VAN BLANKENBERGE

Gebouwd rond 1952. Deze reuzin werd gebouwd om de stad bij elke belangrijke manifestatie te vertegenwoordigen maar komt nog heel weinig buiten. Hoogte 2.52 m.

D'OEDE ULA - Blankenberge

d'Oede Ula is geboren op 22/10/2017. Haar naam is Keltisch en betekend "Oud Zeejuweel" en is 4,55 m. hoog.
De reus verbeeld een heks in echte Halloweenstijl.

EUGENIETJE CADET

GUSTEN KWIK

Gebouwd in 2004. Is het evenbeeld van vissers- en volksfiguur August Van Heetvelde (geboren in Blankenberge op 27 oktober 1894. Hij was de zoon van "Seven" Jozef van Heetvelde en dus kleinzoon van Korno en Colette. Hij was gehuwd met Florida Boute. Hoogte 3.00 m.

KORNO

Gebouwd in 1956 door Arno Brys (Sint-Andries Brugge). Korno is genoemd naar de vissersfiguur Cornelius Huys, die tijdens WO I via Engeland op de koopvaardij kwam en tot tweemaal getorpedeerd werd maar wist zich telkens te redden. Het was trouwens door Korno dat zijn kapitein werd gered. Tijdens de oktoberrevolutie was Korno in Moermansk en werd daar tot het einde van de oorlog krijgsgevangen genomen. Terug in Blankenberge kreeg hij van zijn kapitein een vissersboot als dank voor zijn redding op zee. Hij huwde reuzin Colette op 8 juni 1974 om 12.15u. samen hebben zij een kind Seven. Hoogte 4.60 m.

MIETE FROUFROU

Deze reuzin is ontsproten uit oude vissersverhalen.
De reuzin is door de eigenaar uit circulatie genomen.

SEVEN

Ontwerpdatum: 05 juni 1978 en de geboorteaangifte had op 10 juni 1978 plaats. Ontworpen door Arno Brys uit Sint-Andries-Brugge. Seven is de zoon van het reuzenechtpaar Korno en Colette. Deze reus is vermoedelijk genoemd naar de authentieke vissersfiguur “Seven Jupeird” alias Jozef Van Heetvelde, de vader van Gusten Kwik. De naam Seven werd veelvuldig gebruikt in vissersmiddens. Het was de lapnaam voor de thans bijna uitgestorven doopnaam “Jozef”. Hoogte 3.10 m.


STIENTJE BOGAERT

De reus is gedoopt 24 oktober 2015. Peter is Bjorn Prasse en meter is Daphne Dumery. Stientje (Justine) Bogaert, geboren op 12 maart 1832. Zij woonde in het toenmalige Pekstraatje nr. 12 en na de dood van haar man in 1907 in de Pekstraat nr. 57. In oktober 1915 is ze naar Brugge verhuist waar ze ook vermoedelijk overleden is. De inwoners geloofden namelijk dat die vrouw een heks was, een vrouw waar iedereen bang voor was. ze woonde na het overlijden van haar man alleen en bezat kruidenboeken en verkocht kruiden en mengsels. Ze was een afschuw voor vissers en kinderen. Hoogte 3.80 m.
De reuzin is door de eigenaar uit circulatie genomen.
Startpagina Exit Terug