Reuzen van HasseltBERB VAN TREKE BAS

Berb zag het levenslicht op 26 september 1948 samen met Piersus van Mei van Kreukel. De figuren stammen uit het werk " De Heikneuters" van de Hasseltse schrijver Alfons Jeurissen (1784 - 1925). Aanleiding voor de bouw was het diamanten huwelijksjubileum van Auguste de Condé en Florentine Vandenborn. Op 27 maart 1949 werden zij ingeschreven als ereburgers door burgemeester Bollen die ook peter was en meter was mevrouw Deplee. Berb is 3.60 m. hoog en weegt 80 kg.

KORENHAAR

Reus der ambachtelijke bakkers maar nu inwoner van de stad Hasselt.

LEYN WECKS

Leyn Wecks zou geleefd hebben in het begin van de 18e eeuw. Uit liefdesverdriet stak ze een boerderij in brand maar op weg naar de terechtstelling zonk zij in de grond en verdween volgens de legende. Bij elke tegenspoed in de Limburgse mijnen kreeg zij de schuld. Zij wordt ook "de putheks" genoemd.

PIERSUS

Piersus van mei vanne kreikel is een figuur uit het verhaal "De Heikneuters" van Alfons Jeurissen en is gehuwd met Berb van Treke Bas.

SWA DE DREPKENSDRENKER

De reus promoot de Hasseltse jenever en werd gebouwd door de carnavalsvereniging "De Borrelmennekes". Volledige voornaam Swa-Louis-Marie-Claire naar peter Louis Roppe en meter Marie-Claire Thys.

Startpagina Exit Terug