Reuzen van Herdersem (Aalst)BENEDIKT

Herdersem heeft twee reuzen, Falle en Benedikt, die vooral uitgaan tijdens de Sint-Antoniusstoet in januari. Aan deze reuzen is een bijzonder verhaal verbonden. Na W.O. II stond er een mooi klein huisje in de Hammestraat, met een bijzondere naam: ‘Villa Kerbombilla’. In deze bijzondere villa woonde een bijzonder dorpsfiguur: Benedictus Moeyersoon, beter gekend als ‘Petten Noë’. Deze man kende in zijn leven heel wat tegenslagen en armoede. Maar de grootste tegenslag van allemaal was waarschijnlijk dat zijn geliefde Valentine (Falle) Beeckman hem op hun trouwdag zelf liet staan. Aangezien ‘Petten Noë’ graag gezien was in het dorp schonken de Herdersemse dorpelingen Benedict een stuk grond, bouwden ze voor hem een klein huisje, legden ze een charmant tuintje aan... ‘Villa Kerbombilla’ was een feit. Een grote windwijzer met het opschrift ‘Door eendracht bijeengebracht’ bekroonde het dak en vatte alles mooi samen. Naar zijn evenbeeld werd op 16 januari 1968, door het toenmalig feestcomité een reus boven de doopvont gehouden die als naam Benedict meekreeg. In 1984, onder impuls van de dorpsraad kreeg de reus gezelschap van een reuzin Falle en werd het huwelijk op plechtige wijze ingezegend op het gemeentehuis. Het huwelijk van deze twee reuzen houdt tot op heden stand, heel wat langer dan die één dag dat de menselijke evenbeelden het volhielden.

FALLE

Gebouwd in 1984 als echtgenote van reus Benedikt.
Benedikt is gedoopt op 16/01/1968 en is het evenbeeld van Benedict Moeyersoon die op zijn trouwdag door zijn verloofde Valentine (Falle) Beeckman in de steek werd gelaten.
Dit reuzenhuwelijk heeft wel degelijk stand gehouden en beide reuzen gaan nog steeds uit tijdens de Sint-Antoniusstoet in januari.

Startpagina Exit Terug