Reuzen van KoksijdeAMADIENTJE

Kind van de reuzen Kos en Stiene. Amadientje is gemaakt naar het evenbeeld van Amyn de kleindochter van Pierre Dalle die het reusje ontwierp. Het reusje is gedoopt op 09/07/2006.

BABBE ROERE

Volgens de legende kon Babbe Roere, die eigenlijk Barbara Rhère heette, zich veranderen in een zwarte raaf en als raaf streek ze soms neer op de mast van een IJslandvaarder wat weinig goeds voorspelde.

BALDJE

De reus stelt de derde Cisterciënser abt Idesbald Van Der Gracht voor. De reus werd gebouwd in 2004 bij het honderdjarig bestaan van de wijk Sint-Idesbald in Koksijde. In september 2004 werd hij gedoopt en peter was de voorzitter V.V.V. Dirk Dawijndt en meter was schepen van Toerisme Greta Delle, beiden inwoners van Sint-Idesbald.

DE EEUWIGE KRUIER

Gebouwd in 1962 ter gelegenheid van de plaatselijke "IJslandvaardersstoet".
Over de Eeuwige Kruier gaan veel verhalen de rond. Volgens één van de verhalen was de Eeuwige Kruier een kwelgeest die 's nachts langs het strand rondzwierf met een lichtje in de hand. Hij was vermomd als paardenvisser en lokte mensen het diepe water in door te roepen "Hoe dieper, hoe meer en hoe groter!"

KO

Geboren 19 juni 1948. De reus is gebaseerd op oud-IJslandvaarder Armand Legein, toen 91 jaar. Hij huwde reuzin Wanne en samen kregen zij een zoon Rochus.

KOS, DE PAARDENVISSER

Gebouwd 1999.Hij huwde 08/07/2006 met Stiene en zij hebben een dochter Amadientje. De reus werd geschapen naar het beeld van Amandus "Mang" Vanbillemont, het boegbeeld van de Oostduinkerkse visserij te paard. Enkel in Oostduinkerke zijn nog een tiental garnaalvissers te paard actief.

ROCHUS

Rochus is de zoon van een IJslandvaarder.

STIENE

Geboren 14/07/2002 en huwde op 08/07/2006 met Kos de reuzenpaardenvisser en zij hebben een dochter Amadientje. De reuzin werd gemaakt naar het beeld van Juliana Stiene Seys (1879-1952). Stiene is een vissersvrouw die met een steeknet garnalen vangt.

WANNE

Wanne is de vrouw van een Oud-IJslandvaarder.
Startpagina Exit Terug