Reuzen van Vlaanderen - PKlik op een hoofd van een reus of reuzin om de foto's te zien.


PALLAS ATHENA - Antwerpen

De reuzin stelde in het begin de Maagd van Antwerpen voor en werd in 1766 omgebouwd tot Athena en later Pallas Athena genoemd. In de loop der tijden werd Pallas Athena godin van de oorlog.

PALLIETER - Lier

Pallieter is de hoofdfiguur uit de gelijknamige roman van Felix Timmermans. Hoogte 3.50 m.

PANCRAAS - Waasmont (Landen)

Gebouwd in 2011. Op 15-jarige leeftijd werd hij onthoofd omdat hij zijn geloof niet wou afzweren. Wegens zijn trouw aan zijn doopbelofte werd hij de patroon van de vormelingen. Een neef van Pepijn heeft in de 7de eeuw een relikwie geschonken van Sint-Pancratius aan Waasmont. In Waasmont wordt hij reeds eeuwenlang vereerd als de patroon van de huilende kinderen. Hij is ook 1 van de ijsheiligen. Hoogte 4.50 m. - Gewicht 150 kg.

PAUL DEN EIRENBOER - Grembergen (Dendermonde)

Gedoopt op 18/08/1996 en zijn eerst uitstap was op 20/08/1996. Hij is 5,80 m. hoog.
Paul is is het evenbeeld van Paul Van den Eynde, de echte eierboer die toen 58 jaar oud was.
Peter is Jozef Van den Eynde, broer van Paul en meter is Frieda Hermans.

PEER PUUS - Puurs (Puurs-Sint-Amands)

Gebouwd in 1957. - Hoogte 4.00 m.
De reus is gebaseerd op een fiktief persoon namelijk de burger van puurs.
De naam Peer is afgeleid van de Heilige Petrus, patroon van de parochie.
Puus is de dialektvorm van Puurs.
Hij huwt Mie Kalfut in 1958 en zij huwden een tweede maal in 1984 ter gelegenheid van Pukema.
De reus is gebouwd op initiatief van de bewoners van de Guido Gezellelaan, bijgenaamd de Wetstraat omdat daar ooit de burgemeester en de gemeentesecretaris woonden en de rijkswacht er gevestigd was.

PEERKE DEN HERDER - Sint-Pauwels (Sint-Gillis-Waas)

De reus is gemaakt naar het evenbeeld van herder Pieter 'Peerke' Van Hende (1898-1976).

PEIRD POLLIEBAR - Grembergen (Dendermonde)

Nog geen info.

PEPIJN VAN LANDEN - Landen

Pepijn I of Pepijn de Oude, later Pepijn van Landen (580-640) genoemd, omdat hij een voormalig Gallo-Romeins villadomein bewoonde.

PEPPONE - Staden

De reus is samen met Don Camillo een gevolg van een dispuut tussen de burgemeester en de pastoor, maar om de sereniteit te bewaren werd gekozen voor een gelijkenis met de personages uit de boeken van Giovanniono Guareschi.

PETEN UIT DE MOST - Roeselare

Gedoopt 2 mei 1979. De reus is een creatie naar een folkloristische figuur van de wijk De Ruiter. Hij leefde van 1862 tot 1936 en was tijdens zijn leven cafébaas op De Ruiter.

PHILIEP - Overmere (Berlare)

Philiep was de zoon van de edellieden Isabella en Philippo.

PHILIPPO - Overmere (Berlare)

Philippo is een edelman die van de jacht of slag terugkeert met geweer aan de schouder en jachthoorn aan de zijde. Hij is gehuwd met Isabella en zij hebben een zoon Philiep.

PHILOMENA - Rupelmonde

Philomena werd gemaakt naar aanleiding van de 100ste verjaardag van dorpsbewoonster Philomena Van Hoyweghen, die in de Rupelmondse wijk 'Het Schelleke' woonde. Ook haar man Celestinus De Souter, een typische schippersfiguur werd in dat jaar in het leven geroepen. Hoogte 3.50 m. Gewicht 30 kg.

PIE - Tervuren

Pie is gebouwd in 1951 om de handelsactiviteiten te promoten in Tervuren.
Hij is 3,10 m. hoog en weegt 51 kg. en is gehuwd met Wanne en zij hebben een zoon Jomme.

PIER - Ardooie

De reus is in 1994 genoemd naar zijn peter, zaakvoerder van het Ardoois groentenverwerkend bedrijf d'Arta, Jean-Pierre De Backere.

PIER DE EIERBOER - Kruishoutem

Officiële naam: Pier van 't Hoge (zoon van Jan van 't Stropershof en Wanne van 't Hazenveld). Is het evenbeeld van Petrus Michels (14/02/1851-04/03/1951).

PIER PETTE - Loppem (Zedelgem)

De reus is gebaseerd op een niet-fictief persoon Pieter Farasyn en was de stem van het dorp om te spotten met de lokale politiek of plaatselijke lachwekkende omstandigheden.

PIERRE JEAN FRANS VRANCKEN - Lokeren

Deze reus beeldt Pierre Jean Frans Vrancken (1756-1833) uit die in de eerste helft van de 19de eeuw een voorname rol heeft gespeeld in de Lokerse economie. Hij was gehuwd met Theresia Caroline Van den Berghe. In Lokeren baatte de familie Vrancken een herenhoedenfabriek uit met meer dan 100 werknemers. Het reuzenechtpaar Vrancken verwijst naar de haarsnijderijen en hoedenfabrieken waarvoor Lokeren destijds bekend was.

PIERKE DE JAGER - Turnhout

Jager/Stroper. Zijn naam verwijst niet naar een bestaande Turnhoutse volksfiguur.

PIERKEN - Evergem

Gebouwd in 1963. Pierken is een bloemenverkoper. Hoogte 1.50 m. - Breedte 0.70 m. - Gewicht 25 kg.

PIERKEN - Zelzate

Geboren 1961. hoogte 2 m. - Gewicht 20 kg. Pierken is een zwart-grijze kater en symboliseert samen met Felix, Minoe, Mina, Pitoe en de kitten Minette de wijk "De Katte" in Zelzate.

PIERLALA - Ursel (Knesselare)

Pierlala is een legendarische volksfiguur, wiens leven beschreven is in zijn volkslied (1672). Pierlala sterft in dit lied, maar herrijst steeds weer.

PIERSUS VA'MEI VANNE KREIKEL - Hasselt

Piersus van mei vanne kreikel is een figuur uit het verhaal "De Heikneuters" van Alfons Jeurissen en is gehuwd met Berb van Treke Bas.

PIET PIJP - Kieldrecht-Meerdonk

Piet Pijp en zijn echtgenote Stef (Stefanie) stellen volksfiguren uit de visserij voor. Om niemand te kwetsen of te bevooroordelen werd bewust gekozen voor fictieve namen. De achternaam van Piet verwijst naar een pépke sigaar in de volksmond. Dat is een klein stukje sigaar en dus geen pijp. Zij hebben een dochter Roosje.

PIETER BRUEGEL - Wingene

De reus stelt de schilder Pieter Breughel voor en is gebouwd ter gelegenheid van de Bruegelfeesten in 1996.

PIETER DE CONINCK - Brugge

Pieter de Coninck zag samen met Jan Breydel het levenslicht 10 juli 2005 ter gelegenheid van de laatste reuzenstoet in Brugge. Ze stellen de legendarische twee Brugse volkshelden voor die mee de Guldensporenslag in 1302 hebben beslist in het voordeel van de Vlamingen.

PIETJE - Brussel

Gekleed als champetter met kiel, kepie en sabel, hij herinnert aan de onverwoestbare gehechtheid van het Brusselse volk aan haar stad waarvan de burgemeester het hoofd is van de gemeentelijke politie.

PIETJE FACTEUR - Turnhout

Postbode. Hij is geen bestaande Turnhoutse volksfiguur.

PIETJE PEK - Ieper

De Ieperse duivel Pietje Pek, reuzenkind van de Stationswijk is 6,5 m. hoog
Hij is ingeschreven op 27/02/1955 samen met Cieper.

PIETJE ROYAL - Overijse

Geboren in 1955. Pietje Royal is de zoon van John Colman en Mieke Muscat. Hij vindt zijn levenskracht in de edele druivensappen, de wijn geperst uit de druiven van Overijse. Daarom heeft hij steeds een fles van dat heerlijke vocht bij zich.

PINTE - Deinze

Pinte is een figuur uit het middeleeuws epos "Van de Vos Reynaerde".
Cantaert is één van de kuikens van Canteclaer en Roede die de aanvallen van Reinaert de Vos overleefden samen met Kraaiert, Cantaert en Sproete.

PITOE - Zelzate

Pitoe is een bruin kitten en symboliseert samen met Felix, Minoe, Mina, Pierken en de kitten Minette de wijk "De Katte" in Zelzate.

PITSAER BURGEMEESTER - Rumsdorp (Landen)

Gebouwd in 2011. De reus is een eerbetoon aan Hubert Pitsaer die maar liefst vijftig jaar burgervader van de gemeente was (1912-1969). Hoogte 4.50 m. - Gewicht 100 kg.

POL - Sint-Gillis-bij-Dendermonde

Pol werd gebouwd in 1928, ingehuldigd en gedoopt op 9 mei 1929 als Jan-Jozefien en is gehuwd met Hermine.

POL BOLLANSEE - Antwerpen

Was zanger van de Antwerpse groep "De Strangers", maar overleed in 1984.

POL DE KRUWER - Wenduine

Gebouwd 1977. Hij stelt Wenduinse garnaalkruier Leopoldus Scharley (13/04/1861 - 015/04/1943)die samen met zijn vrouw een kruidenierswinkel openhield in de Kerkstraat en met zijn vangst leurde hij langs gasthoven en zomerverblijven.

POL DEN ARTIST - Wingene

Pol had een eigen stoet in Maldegem "Sagen en Legenden". Hij was leraar in de academie van Gent en liet daar in opdracht de leerlingen een reus maken. Pol had dus in zijn eigen gemeente Maldegem een reus maar omdat hij niet goed verzorgd en bewaard werd, schonk hij deze aan het Bruegelcomité Wingene.

POLLEKE - Brussel

Personage gedragen door de kinderen als eerbetoon aan "Paul Coeckelenberg" stichter van de fanfare van de Meyboom.

POLLEKE CHIC - Grembergen (Dendermonde)

Gebouwd in 2008. Eerste uitstap op 12/09/2008. Gebouwd naar één van de leden van de carnavalsgroep "Wa est".

POLYDOOR - Hamme

Geboren 1931. Volgens de legende werd om te zien wie de grootste reus was, die van Tielrode of van Hamme, kwamen de reuzen samen in Tielrode waar de kerk in opbouw was. Daarvoor ging Polydoor bij laag water door de Durme. Ze bouwden dus in Tielrode aan de kerk, en hij die zonder hulpmiddelen de laatste steen op de muur zou leggen, was definitief de grootste. De reus van Tielrode legde uiteindelijke als laatste een steen op de muur, die van Hamme kon er niet meer bij, en dus was de reus van Tielrode de grootste. Dit werd gevierd met vele liters bier, de reus van Hamme werd dronken, vergat daarbij het getijde, stak uiteindelijk de Durme over bij hoogwater en verdronk. Vandaar het reuzenbeen dat wordt bewaard in een schrijn in het kantoor van de Hamse Burgemeester. Polydoor is vader van de vierling, Jackydoor, Dolfydoor, Luckydoor en Willydoor. Hoogte 4 m.70 - Gewicht 175 kg.

PREUTELMADAMME - Deurne (Antwerpen)

De verzinnebeelding van een eenvoudige volksvrouw. In de gedaante van "Moe Net". Zij was jaren voorzitster van de Preutelclub van Deurne. Zij kon het preutelen niet laten vandaar haar naam. Hoogte 3.90 m. - Gewicht 55 kg.

PRINS KOVEN I - Haasdonk (Beveren)

Bouwjaar 1982 en hij is 4,50 m. hoog. De reus stelt een Prins Carnaval voor.
Peter is Omer De Jonghe en meter is Marie-Louise Bulteel.

PRINS LANGOUSTIAN - Antwerpen

Prins Langoustian is gevlucht uit zijn thuisland Labardonia, weg van vervolging en oorlogsgeweld. Zijn ouders en familie werden vermoord tijdens een inval van de gruwelijke Graaf Gambarone uit het buurland Abalonia. Als asielzoeker kwam hij in België terecht en verbleef hij tijdelijk in het opvangcentrum Linkeroever. Na grondig onderzoek door de bevoegde diensten in de loop van 2009, heeft hij het statuut van vluchteling toegekend gekregen. Hij heeft zich op Linkeroever gevestigd. Op een wandeling op de Grote Markt in Antwerpen ontmoette hij Anneke Mossel. Het klikte goed. Op 19 april 2009 verloofden ze zich en anderhalve maand later zijn ze getrouwd door districtsvoorzitter Chris Anseeuw. Onder meer Germaine van Ganzeveer en Wannes Van de Velde uit Klein Antwerpen en ook Jules Kabas en Germaine van Belsele waren op het grote huwelijksfeest aanwezig.

PRINSES NELA - Leuven

Prinses Nela staat symbool voor de diversiteit en integratie in de universiteitsstad Leuven.

PROOSTIE - Eine (Oudenaarde)

Geboren in 1950. Proostie is een herbergier, zijn naam is afgeleid van proost (schol of santé).
Hij is getrouwd met Mele en zij hebben een dochtertje Fietje.
De reus 3 m. hoog en weegt 35 kg.

PRUDENCE - Heestert (Zwevegem)

Prudence is de dochter van Dansia Sprot en Dokus Lachbek. Zij is gehuwd met Kaspaert Bloeiaard en hebben een zoon Filibert.

PUUPTJE - Nieuwpoort

Puuptje is een eerbetoon aan Julien Degroote, die als actief lid in 1962 de geboorte van de nieuwe Jan Turpijn mogelijk maakte.

Startpagina Exit Terug